fbpx

Imi Lichtenfeld

Imi Sde-Or (tidligere Imrich Lichtenfeld), grundlæggeren af Krav Maga, blev født i 1910 i Ungarn og voksede op i Bratislava, Slovakiet. Imi var aktiv i en bred vifte af sportsgrene, herunder gymnastik, brydning og boksning. 

I 1928 vandt Imi det slovakiske ”Youth Wrestling Championship”, og i 1929 mesterskabet som senior (i let og mellemvægt). Samme år vandt han også nationale boksemesterskab og et internationalt gymnastik mesterskab. 

Under den efterfølgende årti fokuserede Imi sine atletiske aktiviteter primært på brydning, både som kæmper og træner. 

I midten af trediverne begyndte forholdene at ændre sig i Bratislava. Imi følte, at for at beskytte jødiske kvarterer fra det stigende antal af fascistiske og anti-semitisk banditter, der opstod i Bratislava på det tidspunkt, måtte han benytte sine kampevner på gaden. 

Imi erkendte hurtigt at selv om boksning og brydning var gode (kamp)sportsgrene, var de ikke altid praktiske i en aggressiv og brutal gadekamp og han lærte på den hårde måde, at i det virkelige liv er kampene meget anderledes end i konkurrencer.

På det tidspunkt begyndte han at revurdere sine tanker om (nær)kamp og begyndte at udvikle de færdigheder og teknikker, der senere skulle blive Krav Maga.

Imi var blevet en torn i øjet på de lokale anti-semitiske myndigheder og måtte i 1940 forlade sit hjem, familie og venner på det sidste flygtninge-skib der lykkedes at undslippe fra Europa og den strammende nazistiske løkke.

Efter at være ankommet til Palæstina meldte Imi sig til Israels "pre-state" militære organisation Haganah. I 1944 begyndte Imi at træne soldater i sine fagområder: fysisk fitness, svømning, brydning, brug af kniv, og forsvar mod knivstik. I denne periode uddannede Imi flere elite-enheder i Haganah og Palmach (Haganah angrebsstyrke og forløberen for IDF´s specialenheder), herunder Pal-Yam og grupper af politifolk.

I 1948, da staten Israel blev grundlagt, og IDF (Israeli Defense Force) blev dannet, blev Imi chefinstruktør for Fysisk Træning og Krav Maga på IDF´s kampskole. Han gjorde tjeneste i IDF i omkring 20 år, hvor han udviklede og forfinede sin unikke metode til selvforsvar og nærkamp.

Efter at være blevet pensioneret fra hæren, følte Imi at Krav Maga, burde tilpasses til civil selvforsvar.

Imi åbnede en skole for at undervise en civil form af Krav Maga, herunder en version egnet til unge. De første studerende til at modtage et sort bælte (1. Dan) var Eli Avikzar, Rafi Elgarisi, Haim Zut (Haim Gidon var en elev af Eli Avikzar), Shmuel Kurzviel, Haim Hakani, Shlomo Avisira, Vicktor Bracha, Yaron Lichtenstein, Avner Hazan og Miki Asulin.

I 1978 grundlagde Lichtenfeld non-profit organisationen Israeli Krav Maga Association (IKMA) med flere ledende instruktører. Eli Avikzar blev valgt til leder og David Ben Asher blev valgt til administrerende direktør, Imi Lichtenfeld blev som præsident tildelt 10. Dan.

Da Imi på hans ældre dage, uden Eli Avikzar godkendelse, gav sorte bælter til udenlandske studerende, udtrådt Eli af organisation og skabte sin egen Krav Magen Israeli (senere K.A.M.I.). 
Efter dette opstod forskellige andre civile Krav Maga organisationer.

Lichtenfeld døde i Netanya, Israel, januar 1998. Han blev 88 år.